Галерије

Поштоване колеге, драги сарадници и студенти, честитам нам свима престижну награду – Новембарску повељу коју нам је доделила Скупштина града Новог Сада на челу са председницом Скупштине и градоначелником. Овом приликом желим свима да захвалим јер је награда уручена Факултету поводом доприноса који смо постигли заједничким радом у борби против пандемије корона вируса, у којој су наше колеге и наставници дали огроман допринос личним залагањем и личном борбом, ненаставно особље својим самопрегорним радом трудећи се да школска година протекне колико је могуће добро, поштујући ванредне мере, као и студенти који су такође својим личним доприносом, нарочито у почетку пандемије, формирајући кол центар, пружили велику помоћ епидемиолошкој служби када је то било најпотребније.

Надам се да ћемо и у будућности овако лепо сарађивати и градити наш факултет тако да нам буде свима на понос и дику.

Срдачно,
Проф. др Снежана Бркић, декан


Свечаном академијом у Српском народном позоришту, 18. септембра 2020. обележено је 60 година од оснивања Медицинског факултета Нови Сад.

Академији су присуствовали: државни секретар за науку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије проф. др Владимир Поповић, покрајински секретар за високо образовање проф. др Зоран Милошевић, заменица секретара проф. др Душица Ракић, председница Скупштине Града Новог Сада мсц. Јелена Маринковић Радомировић, ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Јакшић, Његово преосвештенство Епископ мохачки владика Исихије, декан Медицинског факултета у Београду академик Небојша Лалић, декан Факултета Mедицинских наука Универзитета у Крагујевцу, проф. др Владимир Јаковљевић, декан Медицинског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф. др Татјана Новаковић, в. д. директора Клиничког центра проф. др Едита Стокић, директори и представници наставних база Факултета, представник Фонда Слађана Ђорђевић господин Драгиша Ђорђевић и други.

Додељене су повеље појединцима и институцијама који су допринели развоју и унапређењу Факултета.

Проф. др Снежана Бркић, деканица Факултета, кратком ретроспективом, сликом и речју, представила је Факултет од давних шездесетих година до данас – од оснивања, преко његовог раста и развоја и планова за будућност.

„Факултет чине људи“, казала је проф. Бркић, представљајући студенте – од прве генерације до данашњих младих колега жељних знања. Подршку образовању и усавршавању кроз све године школовања и рада, као и научног изграђивања чине наставници и сарадници 39 катедара, пет завода, три центра, а логистичку подршку службе – њих осам. Радни простор је такође важан за квалитетан и савремен начин рада, те је Факултет дограђиван и наставиће се са доградњом и даље, осавремењавањем наставе и унапређењем наставног процеса.

На крају Свечане академије наступио је вокални састав Музика срца који чине студенти нашег факултета, других факултета Универзитета у Новом Саду и запослени у покрајинским институцијама.

У петак, 17. 5. 2019. године обележен је 59. рођендан Медицинског факултета Нови Сад. Као и сваке године, славили смо радно и свечано. Радни део прославе започео је у среду, 15. 5. 2019. године у организацији Секције прве помоћи, Данима прве помоћи различитим радионицама, који су у петак настављени такмичењем екипа Медицинске школе „7. април“, Црвеног крста Новог Сада и две екипе Медицинског факултета Нови Сад и на крају – веома атрактивном показном вежбом „Спас 2019.“ Учествовали су, поред нашег факултета: Горска служба спасавања Србије, Ватрогасно-спасилачка бригада Нови Сад, Полицијска управа за Нови Сад – Испостава Детелинара, Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад и Црвени крст Новог Сада. Студенти су, уз своје наставнике, уживали и у Квизу знања међусобно се такмичећи у знању из опште културе. Свечану академију отворио је распевани хор Мусица санат, под диригентском палицом Хермине Гуга Сарка и Анамарије Сарка. Додељене су награде најбољим наставницима, научницима, студентима у области науке, спорта и најуспешнијима на тесту ретенције знања и захвалнице драгоценим сарадницима у извођењу здружене вежбе „Спас“. Академији су присуствовали и: проф. др Дејан Мадић, проректор за међународну сарадњу Универзитета Нови Сад, проф. др Сузана Матејић, декан Медицинског факултета Приштина ̶ Косовска Митровица, проф. др Ксенија Бошковић, председник Друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва, проф. др Неда Мимица Дукић, председник Савета Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада, др сц. Светлана Балешевић Тубић, директорка Института за ратарство и повртарство и др сц. Ана Марјановић Јеромела, помоћник директора за научноистраживачке послове Института за ратарство и повртарство.

У суботу, 17. јуна 2017. године, после више од 25 година, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду обележио је реоснивање Завода за хистологију и ембриологију. Свечаности су присуствовали, поред домаћина − декана, проф. др Снежане Бркић, продекана за наставу проф. др Зорана Комазеца, продекана за акредитацију и контролу квалитета, проф. др Биљане Срдић Галић, продекана за специјализације, проф. др Милице Медић Стојаноске, продекана за науку проф. др Душка Козића, директора Центра за медицинска и фармацеутска истраживања и контролу квалитета, проф. др Биљане Божин, шефа Завода за хистологију и ембриологију, доц. др Чапо Ивана, шефа Катедре за хистологију и ембриологију, проф. др Душана Лалошевића, и готово свих чланова Катедре за хистологију и ембриологију и Катедре за патологију, као и колега са других катедара. Били су наши гости и: ректор Медицинског универзитета у Темишвару, проф. др Маријус Рајча (Marius Raica), шеф Катедре за хистологију и ембриологију на Медицинском факултету у Темишвару, проф. др Анка Марија Чимпеан (Anca Maria Cimpean), као и представници катедара за хистологију и ембриологију Медицинског факултета из Београда, Крагујевца, Ниша, Косовске Митровице, Војномедицинске академије у Београду и Ветеринарског факултета у Београду. Обележавање овог значајног јубилеја настављено је радно − стручним састанком под називом Актуелности у хистологији и ембриологији – Новосадски дани хистологије и ембриологије.

У суботу, 17. децембра 2016. године, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду обележио је 40 година постојања и рада Катедре за стоматологију. Прославу је отворио новоформирани хор Медицинског факултета на челу са диригенткињом Хермином Гуга Сарка и оркестар Музичке школе „Исидор Бајић“. Свечаности су присуствовали, поред домаћина − декана, проф. др Снежане Бркић, продекана за наставу проф. др Зорана Комазеца, продекана за докторске студије проф. др Бранислава Бајкина, шефа Катедре за стоматологију, проф. др Ђорђа Петровића са члановима Катедре, и гости: проф. др Душица Ракић, заменик покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Сања Стојановић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, проф. др Драган Данкуц, председник Друштва лекара Војводине Српског лекарског друштва, проф. др Бранко Дмитровић, продекан за наставу Медицинског факултета у Осијеку и проф. др Љубо Марион са Медицинског факултета Универзитета у Љубљани. Обележавање овог значајног јубилеја настављено је радно − стручним састанком прве категорије под називом Примена савремених технологија и приступа као основ ефикасног стоматолошког третмана.

У суботу, 8.10.2016. године, у сарадњи са Удружењем водича Новог Сада, Медицински факултет је за своје бруцоше који нису из Новог Сада организовао излет добродошлице. Била је то прилика да упознају град у који су дошли да студирају и виде неке од његових знаменитости, чују нешто о њима и пожеле да после марљивог учења, слободно време проводе квалитетно, упознајући наш град и његове лепоте детаљније. У четворочасовној шетњи од споменика жртвама рације Породица, на Кеју, преко моста до Петроварадинске тврђаве (подземних војних галерија,...), спустили смо се до срца града и важних места за будуће студенте – Библиотеке Града и Матице српске. Нажалост, било је мање студената него што смо очекивали, те ћемо ову замисао поновити још једном – 22.10. 2016. са истог места у исто време – 11 сати од споменика жртвама рације Породица, на Кеју.

Седма Ноћ истраживача у Новом Саду славила се 30.9.2016. на два пункта. Тржни центар БИГ постао је омиљено место окупљања будућих и искусних научника. Ту су суграђани имали прилику да истраже 20 интерактивних радионица и упознају вредне новосадске научнике. Други пункт био је клуб The Quarter у ком су научници приказивали своје музичке вештине и правили добру музичку подлогу предавањима и надметању посетилаца кроз квизове. Тема овогодишње Ноћи истраживача била је cool nauka – наука ниских температура или просто наука која је cool. Успех организације је потврдило 17.500 задовољних посетилаца. Наш факултет се ове године представио са четири радионице и то Лед као лек, Ледом до лепше коже, Хипотермија новорођенчета − хладноћа као чувар мождане функције и Cool ефекти у фармацији, захваљујући труду и маштовитости чланова катедри и студената факултета. Више информација можете пронаћи http://nocistrazivaca.rs/ Следеће године нас очекује узаврела атмосфера и HOT теме у наставку потраге за знањем!